I morgonens korta lättnadsrally efter valutgången i Grekland ger vinnarna på småbolagslistan en intressant indikation om vilka de största skräpbolagen på storbolagslistan är.

Det sägs ofta att man ska köpa skräpbolag i bra tider eftersom de har mest att tjäna på den starka marknaden, och bra bolag i dåliga tider eftersom de har bäst förutsättningar att klara av den dåliga marknaden.

När Grekland nu lyckats producera ett så kallat europavänligt valresultat kommer lättnadsrallyt på aktiemarknaden som ett brev på posten (särskilt länge höll det inte dock). Och mycket riktigt är det skräpbolagen som leder vinnarlistan. I lista över de tio största vinnarna bland små- och medelstora bolag hittar vi flera av de senaste årens största aktiekatastrofer som Eniro, SAS, PA Resoruces och Black Earth Farming.

Så om det nu är sant för små- och medelstora bolag, vilka bolag hittar vi i toppen av vinnarlistan över stora bolag?

Jo, Melker Schörling, Husqvarna, Lundin Petroleum, Boliden och Lundin Mining. Men där finns också erkända kvalitetsbolag som Scania och Ratos. Trots det säger väl jämförelsen nånting i alla fall.