Börserna föll i går, Stockholm föll kraftigt. Vårt rekylscenario ser ut att ha bekräftats och nu förbereder vi oss för nästa fas.

Morgonkommentar 29 augusti:

Stockholm föll kraftigt.

Europa föll på bred front.

I USA noterades både upp- och nedgångar

Dollarn steg mot kronan och föll mot euron.

Råvarumarknaden steg svagt på bred front.

VIX steg marginellt.

 

Börserna föll stabilt i går undantaget USA, Stockholm föll kraftigt och bröt den stigande trendkanalen. Det verkar som om vårt rekylscenario stämmer till fullo och vi återigen har identifierat en vändning i god tid innan, faktiskt redan vid vår rekylmodell där vår målnivå var röd rektangel.

Det börjar därför bli dags att växla från rekylscenario till nedgångsscenario igen (detaljer kring detta kommer inom kort). Grafen nedan under OMX visar tydligt att vi sannolikt fått en topp och att rekylen är färdig. Operation ”röd rektangel” kan således snart konstateras ha genomförts med gott resultat.

Hursomhelst, med gårdagens utbrott nedåt torde därmed fallet ta fart nu såvida inte gårdagens rörelse ogiltigförklaras i dag och kommande handelsdag. En mindre anmärkning är även att OMXS30 nu noteras vid den intressanta och viktiga 1040- nivån, se grafen nedan som visar tydligt vad det handlar om.

Oljan ser ut att ha vänt på den nivå vi väntat oss, vilket ytterligare sätter press på börserna. Valutorna fortsätter visserligen att till synes ställa till oreda i samspelet men vi vet av tidigare erfarenhet att valutorna ofta rör sig på det viset innan det är ”dags”. Inom kort lägger jag som utlovat ut min 2012 års modell över 2011-2012 års prisformering med kommande utsikter samt givetvis grafen över detta.

I dag håller vi ett öga på KI:s konjunkturbarometer augusti kl 9.00, KI: konjunkturläget kl 9.15, Tysklands KPI (prel) augusti kl 14.00, USA:s BNP (rev) 2 kv kl 14.30*, USA:s kontrakterade husköp juli kl 16.00*, USA:s DOE veckovisa oljelager kl 16.30* och Feds Beige Book kl 20.00*!

 

OMX

OMXSPI -2.01 procent

OMXS30 -2.32 procent

Stockholm föll kraftigt.  Rekylen har nått sin topp och nu har marknaden vänt ned. Stora motstånd aktuella: OMXSPI 340 och OMXS30 1100. Stora, linjärt stigande, stödnivåer är OMXSPI 310 och OMXS30 1000. Se analys och äldre analys

 

USA

DJIA -0.17 procent

S&P 500 -0.08 procent

NASDAQ comp +0.13 procent

USA föll svagt undantaget Nasdaq som steg svagt. Vi befinner oss i sista vågen innan toppen sätts. Större stödnivåer är: 10 600 för Dow, 2 350 för Nasdaq och 1 120 för S&P 500. Se analys

 

DAX

DAX -0.64 procent

DAX föll. Det tekniska läget är oförändrat. Vi befinner oss i toppområde och fritt fall. Stöd finns runt 6 500-6 600.

 

Olja

Brent  +0.08 procent

Crude +0.39 procent

Oljan steg marginellt. Vi kan förvänta oss mindre konsolidering i dessa trakter och nedgång.

 

Guld och Silver

Guld +0.17 procent

Silver +0.45 procent

Ädelmetallerna steg. Guldet har studsat upp från stödnivån runt 1 550 dollar per uns och silvret handlas på sin stigande trendlinje. Se guldanalys och silveranalys

 

Dollar, euro och SEK

USDSEK +0.19 procent

EURUSD +0.55 procent

Dollarn steg mot kronan och föll mot euron. Det tekniska läget är oförändrat. Se ny EURUSD-analys, äldre EURUSD-analys och EURSEK-analys

 

S&P 500 VOLATILITY INDEX

VIX steg med +0.86 procent. VIX har fallit tillbaka till rekordlåga nivåer och har stigit tillbaka över 14-nivån.

 

AAII Sentiment Survey

Bulls +42.0 procent (+5.1)

Neutral +32.2 procent (-2.9)

Bears +25.9 procent (-2.2)

Bulls steg kraftigt medan Bears och Neutrals sjönk. Klassiskt med tanke på det tilltagande toppiga läget. Spreaden ökar åt bulls riktning. Sentimenten börjar nå extremare nivåer, Bears ner på låg notering och Bulls upp på hög. Vid rekyltopp kommer det vara stor spread där sentimentet Bulls har majoritet.

 

Veckans klassiska investerarcitat

Price is what the greater fool is ready to pay”- Dr. Alexander Elder

 

 

Love Samson