Europa och USA föll i går. Fortsatta osynkroniserade rörelser. VIX föll ner ytterligare på rekordlåg nivå och i dagens morgonrapport förklaras varför dollarn korrelerar negativt mot börsen.

Morgonkommentar 14 augusti:

Stockholm föll svagt.

Europa föll svagt på bred front.

USA föll svagt.

Dollarn steg mot kronan men föll mot euron.

Råvarumarknaden föll på bred front, undantaget brentoljan som steg.

VIX föll stabilt, ned på rekordlåga nivåer.

 

Europa och USA öppnade handelsveckan nedåt i går, samtliga börser föll. VIX föll ned ytterligare och testar bottenivån 14 (se graf nedan under VIX), detta bör noteras. Dollarn steg stabilt mot kronan.

På tal om dollarn och valutor, i dag tänkte jag spalta upp de faktorer som jag tycker är tydligast att skönja, främst utifrån ett dollar kontra europeiska valutor-perspektiv. Varför stiger dollarn när börserna faller och tvärtom? Det fungerar nästan som en sorts spiral.

Dollarn är fortfarande en reservvaluta, och den får ytterligare status som ”safe haven” när börserna sviker, på grund av riskförflyttning och kapitalströmmar in mot dollarn och ut från tillgångar, vilket får dollarn att stiga. Detta får i sin tur andra effekter såsom att en dyrare dollar dämpar lånevolymerna och därmed investeringar.

Lägg därtill Europa och europroblemen på detta och vi får en dopad kapitalström som flyr euron mot dollarn. Sedan har vi det jag tycker är essensen i det hela, nämligen det relativa värdet. Enkelt uttryckt, en billigare dollar gör ju tillgångarna dyrare i relation till dollarn och tvärtom. Relativitet alltså.

I nuvarande period kan vi även räkna in Feds mer återhållsamma inställning det senaste året gentemot ECB som har varit aktiva minst sagt. Detta har knappast bromsat dollarn. Det hela gäller även omvänt, dvs när dollarn faller och börserna stiger. Plötsligt säger EURUSD och USDSEK oss ganska mycket om vad det är som egentligen pågår, inte sant?

Inom snar framtid kommer det att komma upp en användarguide/handbok för morgonrapporten, då det verkar finnas ett intresse och behov för en sådan. Dessutom kan den kanske räta ut lite frågetecken emellanåt.

På torsdag publiceras min artikel/analys på EURUSD och kommande utsikter, håll utkik.

I dag håller vi ett öga på Frankrike: KPI juli kl 7.30, Frankrikes BNP (prel) 2kv kl 7.30, Mäklarstatistik: bostadspriser juli kl 8.00, Tysklands BNP (prel) 2kv kl 8.00, Spaniens KPI (def) juli kl 9.00, Valueguard: bostadspriser juli kl 9.00, SCB:s KPI juli kl 9.30, SCB:s industriproduktion juni kl 9.30, SCB:s industriorder juni kl 9.30, EMU:s snabbestimat BNP 2kv kl 11.00, EMU:s industriproduktion juni kl 11.00, Portugals BNP (prel) 2kv kl 11.00, USA:s PPI juli kl 14.30**, USA:s detaljhandel juli kl 14.30** och USA:s lager osålda varor juni kl 16.00*!

 

OMX

OMXSPI +0.48 procent

OMXS30 +0.34 procent

Stockholm steg svagt. Det tekniska läget är oförändrat, rekyltopp på ingång. Stora motstånd aktuella: OMXSPI 335 och OMXS30 1 050. Stora stödnivåer är OMXSPI 270 och OMXS30 860. Se analys och äldre analys

 

USA

DJIA -0.29 procent

S&P 500 -0.13procent

NASDAQ comp +0.05 procent

USA föll. Vi befinner oss i sista vågen innan toppen sätts. Större stödnivåer är: 10 600 för Dow, 2 350 för Nasdaq och 1 120 för S&P 500. Se analys

 

DAX

DAX -0.50 procent

DAX föll måttligt. Det tekniska läget är oförändrat. Vi befinner oss i toppområde och fritt fall. Stöd finns runt 6 500-6 600.

 

Olja

Brent  +1.28 procent

Crude -0.57 procent

Brentoljan steg medan Crudeoljan föll. Vi kan förvänta oss konsolidering i dessa trakter.

 

Guld och Silver

Guld -0.75 procent

Silver -1.31 procent

Guldet steg medan silvret föll. Guldet har studsat upp från stödnivån runt 1 550 dollar per uns och silvret handlas på sin stigande trendlinje. Se guldanalys och silveranalys

 

Dollar, euro och SEK

USDSEK +0.67procent

EURUSD +0.41 procent

Dollarn steg mot kronan men föll mot euron. Det tekniska läget är oförändrat. Se analys och analys

 

S&P 500 VOLATILITY INDEX

VIX föll stabilt med -7.26 procent. VIX har fallit tillbaka till rekordlåga nivåer.

 

AAII Sentiment Survey

Bulls +36.5 procent (+6)

Neutral +36.2 procent (+1.5)

Bears +27.4 procent (-7.6)

Bulls och Neutrals steg och Bears rasade. Spreaden ökar nu åt bulls riktning. Sentimenten börjar nå extremare nivåer, Bears ner på låg notering och Bulls upp på hög. Vid rekyltopp kommer det vara stor spread där sentimentet Bulls har majoritet.

 

Veckans klassiska investerarcitat

Price is what the greater fool is ready to pay”- Dr. Alexander Elder

 

 

Love Samson