Svaga och splittrade rörelser präglade gårdagen och fortsatte därmed veckokonsolideringen. Divergenserna ökar och svagheten tilltar i rekylstyrkan.

Morgonkommentar 9 augusti:

Stockholm steg svagt.

Europa föll svagt på bred front.

USA steg stabilt.

Dollarn föll mot kronan och steg mot euron.

Råvarumarknaden steg på bred front.

VIX föll svagt.

 

Väldigt svaga rörelser under gårdagen och fortsatt splittrat med både uppgångar och nedgångar, även bland valutorna och råvarorna. Vi får se om börserna stiger i dag, vilket en del indikerade på i går, och därmed tar sig närmre vår extremaste målnivå. Hur det än blir, är det område vi befinner oss i nu en klassisk fälla för ”svaga händer”. Med det menas att marknaden lurar in kapital. Vårt jobb är att inte bli lurade, utan vänta ut marknaden istället för tvärtom vilket är allt för vanligt. Detta är ju dock bara short term men det är så det fungerar även på större tidsnivå.

Kort ska även nämnas att det råder divergenser nuförtiden, igen (likt rekyltoppen 2011). Det pågår alltså distribution, ”proffs” köper helt enkelt inte det här rallyt. Svaga aktier stiger för att ta igen lite ”missad” mark, starka aktier har slutat stiga. Kapitalflödet går ut från börsen och inte in. Det är med andra ord svaga krafter som driver rekylen. Blir intressant att se hur veckans sentimentrapport ser ut. Räkna med att spreaden utjämnas ytterligare till Bulls riktning innan rekylen är helt över.

Vill uppmärksamma alla på att vårt EURUSD scenario har nått vårt målområde i analysen som publicerades redan tidigt 2011. Nu ska vi dock inte vara för nöjda över detta, då vi ser att vår målnivå kan och bör justeras ned ännu mer linjärt. Detta betyder givetvis att euron fortsätter falla.

Sist men inte minst: vi har en intressant period framför oss med ett spännande USA som uppvisar ett ännu intressantare beteende. Missa inte mitt scenario/analys på USA som publiceras i eftermiddag på VA.se.

Idag håller vi ett öga på ECB:s månadsrapport kl 10.00, USA:s handelsbalans juni kl 14.30* och USA:s nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30**!

 

OMX

OMXSPI +0.32 procent

OMXS30 +0.40 procent

Stockholm steg svagt. Det tekniska läget är oförändrat, fortsatt rekyl men varningsflagg angående rekylens slutfas har hissats. Stora motstånd aktuella: OMXSPI 335 och OMXS30 1 050. Stora stödnivåer är OMXSPI 270 och OMXS30 860. Se analys och äldre analys

 

USA

DJIA +0.05 procent

S&P 500 +0.06 procent

NASDAQ comp -0.15 procent

USA steg svagt, undantaget Nasdaq som föll svagt. Vi befinner oss i sista vågen innan toppen sätts. Större stödnivåer är: 10 600 för Dow, 2 350 för Nasdaq och 1 120 för S&P 500.

 

DAX

DAX -0.03 procent

DAX oförändrat. Det tekniska läget är oförändrat. Vi befinner oss i toppområde och fritt fall. Stöd finns runt 6 500-6 600.

 

Olja

Brent  +0.26 procent

Crude -0.09 procent

Brentoljan steg svagt medan Crudeoljan föll. Vi kan förvänta oss konsolidering i dessa trakter.

 

Guld och Silver

Guld +0.05 procent

Silver -0.19 procent

Guldet oförändrat medan silvret föll svagt. Guldet har studsat upp från stödnivån runt 1 550 dollar per uns och silvret har studsat upp från sin stigande trendlinje. Se guldanalys och silveranalys

 

Dollar, euro och SEK

USDSEK -0.56 procent

EURUSD -0.31 procent

Dollarn föll mot kronan och steg mot euron. Det tekniska läget är oförändrat. Se analys och analys

 

S&P 500 VOLATILITY INDEX

VIX föll med -4.32 procent. VIX har efter formerandet av en mindre botten stigit från de rekordlåga nivåerna.

 

AAII Sentiment Survey

Bulls +30.4 procent (+2.3)

Neutral +34.6 procent (+5.9)

Bears +34.9 procent (-8.2)

Bulls och Neutrals steg och Bears sjönk kraftigt. Spreaden ökade till sentimentet bears fördel. Detta bör dock jämnas ut allt efter rekylens gång. När vi ser höga värden för bulls igen är det dags att invänta en topp på rekylen.

 

Veckans klassiska investerarcitat

Price is what the greater fool is ready to pay”- Dr. Alexander Elder

 

 

Love Samson