Börserna föll i fredags samtidigt som dollarn steg mot både kronan och euron.

Morgonkommentar 23 juli:

Stockholm föll.

Europa föll stabilt på bred front.

USA föll stabilt.

Dollarn steg mot kronan och euron.

På råvarumarknaden noterades både upp- och nedgångar.

VIX steg stabilt.

 

Börserna föll i fredags efter att ha stigit upp till motståndsnivåer. En vanlig rörelse efter test av motstånd. Allt vi behöver göra nu är att observera hur börsen beter sig kring dessa nivåer. Vårt scenario säger ju dock att vi kan stiga ytterligare en bit högre (se tidigare morgonrapporter). Det tekniska läget är således oförändrat. Missa inte min artikel om guld som publiceras i eftermiddag på VA.se. Under rubriken OMX finner ni numer även en graf där man kan se hur långt rekylen har gått i vårt scenario. Eftersom jag inte lyckades fixa en mer avancerad variant med tid och allt, får ni tyvärr nöja er med denna föga estetiskt tilltalande egengjorda variant. Den må se simpel ut, men bakom den lilla röda rektangeln finns en hel analys. Förenklat kan vi se rektangeln som vårt målområde för rekylen, men tänk på att den kommer att krypa nedåt linjärt för varje dag som går (och jag har inte räknat ut än om man kan beräkna den). Hädanefter kommer den alltså finnas med varje dag.

Jag rekommenderade i fredags lite börslitteratur, se här. Tanken är att man förutom att få en grundkänsla för pris även ska förvärva kunskaper om hur ”det hela” fungerar. Varje bok fyller således ett eget syfte i det större syftet att få ihop pusslet. Flera av böckerna bär med sig en extra skatt om man kommer underfund med på vilket sätt ett specifikt påstående fungerar och existerar. Det finns ett par enstaka andra böcker som även gömmer värdefull kunskap, men dessa böcker borde den som läser den rekommenderade litteraturen att hitta efter lite efterforskningar.

Lugnt på statistikfronten i dag. Fokust allenast på börsen!

 

OMX

OMXSPI -0.80 procent

OMXS30 -0.87 procent

Stockholm föll. Det tekniska läget är oförändrat, fortsatt rekyl. Stora motstånd aktuella: OMXSPI 335 och OMXS30 1 050. Stora stödnivåer är OMXSPI 270 och OMXS30 860. Se analys och äldre analys

 

USA

DJIA -0.93 procent

S&P 500 -1.01 procent

NASDAQ comp -1.37 procent

USA föll. Vi befinner oss i sista vågen innan toppen sätts. Större stödnivåer är: 10 600 för Dow, 2 350 för Nasdaq och 1 120 för S&P 500.

 

DAX

DAX -1.90 procent

DAX föll stabilt. Det tekniska läget är oförändrat. Vi befinner oss i toppområde och fritt fall. Stöd finns runt 6 500-6 600.

 

Olja

Brent  -0.77 procent

Crude -0.99 procent

Oljan föll. Vi kan förvänta oss en fortsatt våg uppåt.

 

Guld och Silver

Guld +0.15 procent

Silver +0.03 procent

Ädelmetallerna steg. Guldet har studsat upp från stödnivån runt 1 550 dollar per uns och silvret har studsat upp från sin stigande trendlinje. Se analys

 

Dollar, euro och SEK

USDSEK +0.19 procent

EURUSD -0.97 procent

Dollarn steg mot kronan och euron. Det tekniska läget är oförändrat. Se analys och analys

 

S&P 500 VOLATILITY INDEX

VIX steg med +5.31 procent. VIX har efter formerandet av en mindre botten stigit från de rekordlåga nivåerna.

 

AAII Sentiment Survey

Bulls +22.2 procent (-8.0)

Neutral +36.0 procent (+1)

Bears +41.8 procent(+7.1)

Bulls sjönk kraftigt medan Neutrals ökade något och Bears ökade kraftigt. Spreaden ökade till sentimentet bears fördel. Detta bör dock jämnas ut allt efter rekylens gång. När vi ser höga värden för bulls igen är det dags att invänta en topp på rekylen.

 

Veckans klassiska investerarcitat

Pris leder alltid”

 

 

Love Samson