Börserna fortsatte stiga i går, som väntat, och råvarorna steg kraftigt, nästintill hausseartat. Vi kan förvänta oss att rekylscenariot nu spelas ut till hundra procent innan nästa fas nedåt tar vid.

Morgonkommentar 4  juli:

Stockholm steg stabilt.

Europa steg stabilt på bred front.

USA steg svagt, stängt i dag.

Dollarn steg svagt mot kronan men föll svagt mot euron.

Råvarumarknaden steg kraftigt.

VIX föll marginellt.

Börserna och råvarorna fortsatte stiga i går, råvarorna mycket kraftigt. Vi har således fått början på den rekyl vi ”förutspådde”. Vi kan alltså således verifiera vårt rekylscenario som sant och därmed förvänta oss att det spelas ut till hundra procent innan nästa fas nedåt tar vid. I mitt scenario för Dow Jones, eller hela USA, har jag gjort om en del efter att nu sett lite saker som kunde vässas till. Toppen i Dow har ännu inte satts, utan kommer att sättas nu under den sista vågen uppåt. Denna kan ta Dow upp till sin förra topp, troligtvis lite högre. Jag kommer troligtvis ut med ett förtydligat scenario för Dow snart också i en lite större text. I övrigt är allt i sin ordning, och lite senare framöver kommer jag att publicera en mycket intressant graf som troligtvis speglar allting mycket väl, som en liten guide till 2012. Det är mycket bra att även vårt rekylscenario kickar in nu, för annars hade risken varit stor att vår stora analys/scenario kunnat visa sig en aning felaktigt efter ett tag. Nu ligger vi som vanligt före och i fas med varje rörelse vilket betyder att vi fortfarande har ”rätt” och en mycket bra koll på var vi är någonstans. Sådant här är förövrigt guld värt att kunna mäta av i sin analys. Vi har varit rätt ute ända sedan tidigt 2011 vilket betyder att vi har en harmoni mot marknaden, vilket är ovärderligt.

En del är säkert intresserade av om man kan köpa på denna rekyl. Det kan man nog göra, men se för guds skull till att köpa bra, starka och framförallt stigande aktier. Sätt mer än gärna tajta stoppar, det vill säga ”stop loss”.  Personligen tycker jag inte att det finns något trevligt att köpa på Stockholmsbörsen. Möjligtvis Hexpol som vi köprekommenderade redan förra året. Swedish Match sätter nya highs, senast i går, vilken också kan vara en kandidat. Även Betsson kvalificerar sig, och även den köprekommenderades förra året. Tricket är dock att hoppa in i dem med så bra ”risk/reward” som möjligt. Enklast är väl alltså kanske att stå likvid under rekylen och invänta nästa fas nedåt igen.

I dag håller vi ett öga på – Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektor juni kl 8.30, Riksbankens räntebesked, penningpolitisk rapport kl 9.30, EMU:s PMI tjänstesektorn (def) juni kl 9.58, Riksbankens presskonferens om räntebesked kl 11.00, och EMU:s detaljhandel maj kl 11.00.

OMX

OMXSPI +1.51 procent

OMXS30 +1.49 procent

Stockholm steg stabilt. Det tekniska läget är oförändrat, rekyl på ingång. Stora motstånd aktuella: OMXSPI 335 och OMXS30 1 050. Stora stödnivåer är OMXSPI 270 och OMXS30 860. Se analys och äldre analys

 

USA

DJIA +0.56 procent

S&P 500 +0.62 procent

NASDAQ comp +0.84 procent

USA blandat. Vi befinner oss i sista vågen innan toppen sätts. Större stödnivåer är: 10 600 för Dow, 2 350 för Nasdaq och 1 120 för S&P 500.

 

DAX

DAX +1.26 procent

DAX steg stabilt. Det tekniska läget är oförändrat. Vi befinner oss i toppområde och fritt fall. Stöd finns runt 6 500-6 600.

 

Olja

Brent  +3.39 procent

Crude +4.78 procent

Oljan steg kraftigt. Vi kan förvänta oss en fortsatt våg uppåt.

 

Guld och Silver

Guld +1.32 procent

Silver +2.92 procent

Ädelmetallerna steg kraftigt. Guldet har studsat upp från stödnivån runt 1 550 dollar per uns och silvret har studsat upp från sin stigande trendlinje. Fortsatt rekyl uppåt att vänta. Se analys

 

Dollar, euro och SEK

USDSEK +0.10 procent

EURUSD +0.17 procent

Dollarn steg mot kronan men föll mot euron. Det tekniska läget är oförändrat. Se analys och analys

 

S&P 500 VOLATILITY INDEX

VIX föll med -0.83 procent. VIX har efter formerandet av en mindre botten stigit från de rekordlåga nivåerna.

 

AAII Sentiment Survey

Bulls +28.7 procent (-4.2)

Neutral +27.0 procent (-4.3)

Bears +44.4 procent(+8.5)

Bulls och Neutrals sjönk stabilt medan Bears ökade kraftigt. Det noteras nu höga värden för Bears igen och låga för Bulls. Detta talar för vårt rekylscenario.

 

Veckans klassiska investerarcitat

Pris leder alltid”- Allmän visdom

 

Love Samson