Tappar snart orken och motivationen att söka jobb. Anser mig ha en intressant cv och bra personlighet men börjar få för många  ”Tack för… tyvärr har vi..”. Jag ger snart upp och fattar inte hur jag ska få kraft och energi! /A-K Persson-Melker

Hej A-K,

Tack för dina rader, säkert många som känner igen sig i din beskrivning. Tror dessvärre att det är oundvikligt att få dessa ”tackbrev” men mycket förståeligt att motivationen dalar. Ibland tar det längre tid än planerat att söka jobb. Att gå med förväntan på ett positivt besked för att sedan nedslås av ett ”Tack för visat intresse… tyvärr…” och ständigt behöva hitta kraften att gå vidare och söka igen och igen och igen. Det är alltid tråkigt att inte få ett jobb man gärna vill ha. Har du frågat arbetsgivaren varför du inte fick jobbet?  Försök vara så specifik som möjligt när du frågar exempelvis ”Var det något som fattades i min kompetens eller erfarenhet?  Hur upplevde du mig som person?  Vilka rekommendationer har du att ge mig när jag ska fortsätta söka jobb? Något jag bör tänka på? ”

Att det tar på krafterna att söka jobb och att få många negativa besked – det har vi nog alla förståelse för.

Försök arbeta långsiktigt och sätt ribban på en rimlig nivå. Försök fylla på med det som ger dig motivation parallellt med jobbsökandet. Vad mår du bra av? Vad ger dig energi? Hur kan du se till att få mer av det? Har du andra åtaganden där du känner dig uppskattad och där din kompetens efterfrågas (föreningsverksamhet, ideell verksamhet etc)? Ett sätt att stärka dig själv kan vara att välja ett tillfälle då du kände dig full av motivation och självförtroende. Tänk dig in i situationen och se den framför dig – vad kände du, vad upplevde du? Vad sa du till dig själv i denna situation? Hur kändes det att vara där? Försök att hämta kraft från denna situation då du kände dig stark, full av motivation och tilltro till dig själv och din egen förmåga. Varje gång motivationen dalar – försök hämta känslan och upplevelsen från den specifika situationen. Hoppas det kan hjälpa och stärka dig.

Tro på dig själv och ett innerligt lycka till från mig!

/Monica