MADRID. Igår kväll blev det en massiv demonstration längst med Alcala-gatan i centrala Madrid med uppskattningsvis 800 000 deltagare, enligt arrangörerna. Polisen uppskattade siffran till mindre än så.

Det var ett manifestation för att visa sitt stora missnöjet över den nuvarande regerings framfart med att skära i statsutgifterna och därmed också i lönerna för offentliganställda. Stora applåder fick demonstrationstågen bestående av poliser, brandmän, sjuksköterskor och räddningstjänst.

Alla var eniga om kravet på politikerna: ”skär inte mer!” Stort missnöje vädrades också mot den politiska eliten som tjänade på den expansiva ekonomiska politiken. De får inte betala för dess konsekvenser utan det får folket göra.

I slutet av demonstrationen när en grupp försökte närma sig ett avspärrat torg skedde sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Det sköts i luften för att skingra folkmassor och aktivister svarade med glasflaskor och med att sätta eld på sopor  (som min bild nedanför visar). 15 personer greps. Denna typ av våldsamma sammandrabbningar har senaste tiden varit vanligt förekommande.

I dag kom också ny statistik som visar att Spaniens BNP nästa år kommer att kontrahera med 0,5 procent. Och att budgetunderskottet blir 4,5 procent av BNP. Därtill kommer också räntekostnaderna under 2013 öka med 9,3 miljarder euro. Det är en negativ spiralen som verkar vara omöjlig att bryta och många demonstranter hade igår skrivit sina plakat: ”The end”.